• Aktuality

Aktuality

18. října 2021

Nová kniha L. Doležalové: Passionate Copying in Late Medieval Bohemia

Nakladatelství Karolinum vydalo novou anglicky psanou publikaci docentky Lucie Doležalové „Passionate Copying in Late Medieval Bohemia. The Case of Crux de Telcz (1434–1504)“, která je dostupná v tištěné a elektronické verzi.


Nová kniha: Passionate Copying in Late Medieval Bohemia

KOUPIT


Anotace

Kniha přináší detailní případovou studii Kříže z Telče (1434–1504), názorně ukazující spletitosti rukopisné kultury druhé poloviny 15. století. Křížův životopis je rekonstruován na základě více než 150 kolofonů a poznámek; je analyzována jeho role autora, překladatele, kompilátora, glosátora a především písaře. Pro srovnání je připojena studie Kimberly Riversové o würzburském františkánském písaři Johannesu Sintramovi († 1450). Jako nejnápadnější rys zkoumané pozdně středověké rukopisné kultury se ukazuje bezprecedentní množství písařských paratextů (obsahů, rejstříků, vysvětlujících poznámek, vnitřních odkazů, identifikací pramenů atd.), doprovázené stejně bezprecedentním množstvím chyb, konfuzí, obskurností a nesrozumitelností. První svazek edice Prague Medieval Studies (PRAMS).


Doc. Mgr. Lucie Doležalová, M.A., Ph.D., působí na Fakultě humanitních studií UK na Katedře jazyků a literatury. Ve svých pracích se věnuje zejména středověké latinské literatuře a práci s rukopisy.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám