• Aktuality

Aktuality

9. listopadu 2021

Filosofický podcast 11: Být na cestě k řeči. K brémskému proslovu Paula Celana

Docent Aleš Novák, spolupracovník Katedry filosofie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, zveřejnil jedenáctý díl Filosofického podcastu: Být na cestě k řeči. K brémskému proslovu Paula Celana.


Podcast je k dispozici na těchto platformách:



Anotace

Aristotelés definuje člověka jakožto živočicha majícího rozum a řeč, která představuje antropologickou diferenci mezi člověkem a ostatními živočichy. Být lidsky znamená mluvit, a tedy mluvit s někým druhým a k někomu druhému. Ale co když mluvíme řečí (nota bene snažíme se psát básně v řeči) vrahů našich rodičů, přátel a soukmenovců? Co to znamená pro nás a pro samotnou řeč? Pro řeč, která tím, že podstupuje traumata a hrůzy, kterých je schopný pouze člověk, se proměňuje tak, že se obohacuje o svou negativitu, zůstává jediným pramenem orientace ve skutečnosti, jež je veskrze nepřátelská, cizí a zjevně zbavená smyslu. Takovéto traumatizující skutečnosti by snad mohlo skýtat nějaký smysl leda ustavičné úsilí být na cestě k někomu druhému, se kterým lze mluvit - a to pro Paula Celana znamenalo: všemu navzdory psát básně.


Sledujte novinky podcastu na Facebooku (https://www.facebook.com/Filosofick%C3%BD-Podcast-101740731817108) a také na Twitteru (@filosoficky).

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám