• Aktuality

Aktuality

7. března 2022

Přednášky prof. Jiřího Peška o dějinách Ukrajiny

Profesor Jiří Pešek z Katedry historických věd FHS UK připravil pro své studenty a další zájemce dvě přednášky věnované dějinám Ukrajiny. Nahrávky obou přednášek můžete poslechnout na platformě SoundCloud:


Jiří Pešek. Moderní dějiny Ukrajiny do roku 1991

NAHRÁVKA PŘEDNÁŠKY


Přehled dějin Ukrajiny od konce 19. století do vyhlášení ukrajinské nezávislosti roku 1990, resp. 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz, má za cíl srozumitelně podat klíčové informace o nesmírně těžké cestě ukrajinské společnosti z pozice carskou a později bolševickou vládou neuznávaného národa (ukrajinština pro ně nebyl samostatný jazyk, jen dialekt ruštiny, Ukrajinci byli pro carskou i sovětskou vládu jen „Jihorusové” a Ukrajina v tomto pohledu „Novorusko“) k samostatné existenci v rodině evropských národů a států. Tato cesta vedla přes mimořádné množství masových tragédií, způsobených válkami i cílenými zásahy sovětské vlády (holodomor 30. let). A ukrajinská společnost musela ve 20. století opakovaně a zoufale bojovat za udržení svého jazyka a kultury.


Jiří Pešek: Soudobé dějiny Ukrajiny 1991–2022

NAHRÁVKA PŘEDNÁŠKY


Přednáška si vzala za cíl co možná srozumitelně zprostředkovat studentům i dalším neodborníkům na soudobé dějiny východní Evropy základní informace o vývoji samostatné Ukrajiny od rozpadu Sovětského svazu po přepad republiky Putinovými vojsky v únoru 2022. Ukrajina startovala z těžké hospodářské i strukturální krize, která způsobila zhroucení Sovětského svazu. Musela řešit privatizaci ekonomiky, vytváření nových hospodářských struktur, ohrožovaných tunelováním, ale i trvalou korupcí, spory mezi ruskou a ukrajinskou částí společnosti a boji mezi politickými protagonisty. Část z nich byla a je přímo navázána na moskevské mocenské centrum. Klíčovým momentem byl ve 21. stol. protiklad snah o začlenění dnes už jednoznačně demokratické republiky do evropských struktur a Moskvou drsně podporovaného úsilí o včlenění Ukrajiny zpět do širšího svazku Putinovy říše. Od ruské okupace Krymu a odtržení „povstaleckých republik“ Doněcku a Luhansku 2014 vede přímá linie k aktuální Putinově válce za připojení Ukrajiny k Rusku.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám