• Aktuality

Aktuality

14. března 2022

Varování: zvýšené riziko kybernetických útoků

Bezpečnostní specialisté Univerzity Karlovy upozorňují na zvýšené riziko kybernetických útoků. Buďte, prosím, obezřetní a podívejte se na pravidla počítačové bezpečnosti.


Podvodné e-maily

Podvodné webové stránky

Nové podvodné telefonáty

Pozor na podvodné jednání pod záminkou aktivismu

Charitativní projekty

Připomenutí základů bezpečnosti

Kam pro další informace


1. Podvodné e-maily

Neotevírejte podezřelé odkazy ani neočekávané přílohy e-mailů (typicky nevyžádané faktury, dokumenty, obchodní nabídky). Mohou obsahovat nové typy virů, které antivirus ještě neodhalí. Nejste-li si jisti, přepošlete podezřelé e-mailové zprávy na adresu univerzitního bezpečnostního týmu: .


2. Podvodné webové stránky

Buďte prosím, obezřetní, zda a kam zadáváte své přihlašovací údaje. Na webu vždy před zadáním hesla zkontrolujte správnost adresy v adresním řádku prohlížeče.


3. Nové podvodné telefonáty

Po telefonu nikdy a nikomu nesdělujte svá hesla ani PIN. Dokonce ani bance, ani policii. Neinstalujte si pod nátlakem na svůj počítač ani mobil žádný program ani aplikaci.


4. Pozor na podvodné jednání pod záminkou aktivismu

Pod zdánlivě dobrým úmyslem si můžete do počítače vnést virus. Neinstalujte si na počítač aplikace, jejichž původ neznáte. Pokud spravujete webové stránky, nevkládejte do nich bez rozmyslu cizí kód (například za účelem blokování zahraničních návštěvníků). Kód, který nemáte pod kontrolou, představuje značné riziko napadení webu.


5. Charitativní projekty

Pokud přispíváte na charitativní projekt, ověřte si číslo účtu i způsob platby na oficiálních stránkách dané instituce, nikoli na sociálních sítích ani na přeposlaných obrázcích.


6. Připomenutí základů bezpečnosti

Doporučujeme Vám projít krátkým kurzem počítačové bezpečnosti, kde si připomenete základní pravidla: https://dl1.cuni.cz/course/view.php?id=12975


7. Kam pro další informace

Další informace o aktuálních hrozbách (včetně ukázek reálných podvodných e-mailů) najdete na stránkách: https://security.cuni.cz


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám