• Aktuality

Aktuality

16. května 2022

Filosofický podcast 14: Úzkostí ke svobodě. Rozhovor s Jakubem Markem o filosofické inspiraci Sørena Kierkegaarda

Docent Aleš Novák, člen Katedry filosofie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, zveřejnil 15. díl Filosofického podcastu: Úzkostí ke svobodě. Rozhovor s Jakubem Markem o filosofické inspiraci Sørena Kierkegaarda.


Podcast je k dispozici na těchto platformách:



Anotace

Má filosofie přinášet útěchu a být oporou při moudré orientaci ve světě, anebo má naopak vystavovat jednotlivce extrémním náladám, jako např. úzkosti, ve které se člověku zjevuje propast svobody, kterou buď uchopí a vede svou existenci během aktu sebe-utváření, anebo se jí zřekne a je smýkán anonymním, neautentickým životem v davu? Proč je Mozartova opera „Don Giovanni“ exemplární ukázkou smyslu Kierkegaardova myšlení a jakou roli při tom hraje náš Jan Patočka? O tom, ale i o průběhu recepce Kierkegaardova myšlení v někdejším Československu promluví v epizodě XV. Jakub Marek, nejrespektovanější tuzemský znalec díla dánského náboženského spisovatele a doufejme, že konečně i překladatel Kierkegaardova nejslavnějšího spisu „Pojem úzkosti“.


Sledujte novinky podcastu na Facebooku (https://www.facebook.com/Filosofick%C3%BD-Podcast-101740731817108) a také na Twitteru (@filosoficky).

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám