• Aktuality

Aktuality

7. října 2022

Cenu Architekt roku 2022 získali Ladislav Kuba a Tomáš Pilař, autoři rekonstrukce budovy bývalé menzy Kolejí 17. listopadu na sídlo FHS UK

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech – cenu Architekt roku 2022 získala dvojice brněnských architektů Ladislav Kuba a Tomáš Pilař z ateliéru Kuba & Pilař architekti, autoři rekonstrukce budovy bývalé menzy Kolejí 17. listopadu na nové sídlo Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Srdečně blahopřejeme!


Cenu Architekt roku vypsala již po čtrnácté společnost ABF, a. s., s cílem poukázat na význam a důležitost architektury a jejích tvůrců pro náš život a kulturní rozvoj společnosti a podpořit kvalitu a odbornou i občanskou angažovanost na poli architektury.


Cenu v podobě skleněné plastiky předali na slavnostním večeru dne 21. září 2022 v Praze loňský laureát – architekt Petr Stolín a zástupce hlavního mediálního partnera Jan Hejhálek z časopisu INTRO. Ten také prezentoval video jedné z posledních staveb oceněných architektů, rekonstruovaného objektu menzy pro potřeby FHS UK.


Spolupráci s architekty ve videu vyzdvihla děkanka FHS Marie Pětová: „V případě menzy se podařilo vytvořit úžasné, velkolepé prostory, které mají jasnou koncepci a řád, ale zároveň jsou univerzální a otevřené svým budoucím uživatelům. Jedná se o architekturu skromnou a pravdivou. A to je i charakteristika autorů samotných – jsou vstřícní a ochotní a za mě to byla řada let úžasné spolupráce.“ K tvorbě laureátů se ve videu vyjádřil také architekt Zdeněk Fránek, laureát ocenění Architekt roku 2020: „Dvojice Kuba-Pilař jsou fenomén v české architektuře. Jako jedni z prvních zareagovali na minimalismus a do důsledku ho realizují. Vyhrávají soutěže, mají na to zřejmě nějaký výborný mechanismus, oprávněně. Stavby dokáží dotáhnou do posledního detailu. Jejich struktury jsou neokázale okázalé a monumentální, a přitom ekonomicky zvládnutelné. Investor, který si je vybere, nikdy nelituje. Jejich stavby jsou součástí historie české architektury“.



V roce 2021 obdrželi architekti za projekt rekonstrukce naší budovy dvě významná ocenění: Grand Prix Architektů – Národní cenu za architekturu udělovanou Obcí architektů, a titul Finalista České ceny za architekturu od České komory architektů.


Budova FHS UK (foto: @hashtagalek)

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám