• Aktuality

Aktuality

19. října 2022

Projekt "Jazyková pluralita: podpora malých jazyků a kultur" získal Evropskou jazykovou cenu Label

Projekt "Jazyková pluralita: podpora malých jazyků a kultur" získal Evropskou jazykovou cenu Label. Na projektu EHP fondů, který trval dva roky, pracovaly kolegyně z Katedry jazyků a literatury Fakulty humanitních studií UK Marie Novotná, Jaroslava Vrbová a Vendula Vlková Hingarová. Cenu si převzaly v pondělí 17. října 2022. Srdečně blahopřejeme!


Projekt Jazyková pluralita: podpora malých jazyků a kultur získal Evropskou jazykovou cenu Label


O projektu

Projekt "Jazyková pluralita: podpora malých jazyků a kultur" rozvinul bilaterální spolupráci mezi Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy a Univerzitou v Bergenu. Měl za cíl rozšířit výuku severských a malých jazyků na Fakultě humanitních studií a povědomí o jazykové a kulturní situaci na Severu mezi studenty i mezi veřejností. Výstupem projektu byla inovace a vytvoření výukových kurzů (norština, staroseverština, sámský jazyk a reálie a indiánský jazyk nahuatl) pro studenty bakalářského studia FHS UK, vždy se zaměřením nejen na jazyk, ale i na sociálně-historický kontext. V rámci kurzů vyučovali i odborníci, rodilí mluvčí z Norska a Islandu. Mezi další výstupy patří vydání tištěné a on-line učebnice norštiny, která jako první systematicky kombinuje jazykovou průpravu s přibližováním světa norské společnosti; vytvoření informativního webového portálu www.severskejazyky.cz o jazykové situaci v severní Evropě a panelová výstava, která vizuálně a vtipně informuje o jazykové situaci, o jazycích Severu a je orientovaná na studenty, včetně středoškolských, s cílem vzbudit jejich zájem o další studium.


O ocenění

Evropská jazyková cena Label (EJCL) je od roku 2002 udílena národním i mezinárodním projektům, které kreativním způsobem přispívají ke zvyšování kvality jazykového vzdělávání, motivaci studentů a k co nejlepšímu využití zdrojů k rozšíření nabídky jazyků. Cena je udílena Domem zahraniční spolupráce ve spolupráci s MŠMT.


O EHP fondech

EHP Fondy podporují studijní pobyty a projektovou spolupráci s Norskem, Islandem a Lichtenštejnskem. Zapojit se mohou školy na všech úrovních vzdělávání, odborné instituce a neziskové organizace.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám