• Aktuality

Aktuality

27. října 2022

Cyklus koncertů od prof. Martina C. Putny na Českém rozhlase Vltava

Profesor Martin C. Putna připravil pro Český rozhlas Vltava cyklus poledních koncertů s názvem „Antická literatura v evropské hudbě“, který volně vychází z jeho přednášek na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy.


Polední koncerty Martina C. Putny


Sedm koncertů ukazuje proměny vztahu antické literatury v čase. Ne ovšem v čase vývoje hudby, tedy od renesančních pokusů o obnovu antické hudby přes barokní operu s antickými náměty až k antickým inspiracím Stravinského či Barbera – nýbrž v čase vývoje antické literatury. Antická literatura, to je nejméně dvanáct století vývoje od homérských eposů po pozdní Řím a přelom ke středověku.


Cyklus koncertů od Martina Putny na Českém rozhlase Vltava (foto: Profimedia)


Koncerty postupují po literárních epochách od Homéra přes lyriku a tragédii do Říma a k přelomu antiky a středověku, a v jejich rámci se střídají díla jak renesanční a barokní, tak romantická a raně modernistická, jak zhudebněné básně římských klasiků, tak árie antických hrdinů v barokním pojetí, tak i instrumentální pasáže ze symfonických básní a baletů na antická témata.


Na ČRo Vltava také můžete dále sledovat pořad Duchovní Evropa, ve kterém prof. Martin Putna provází posluchače spletitými duchovními dějinami Evropy napříč národy i náboženskými konfesemi.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám