• Aktuality

Aktuality

31. října 2022

Nový vědecký projekt "Podpora ohrožené plurality: jazyky a literatura středověku" zahájen

V srpnu 2022 byl za podpory fondů z Norska, Lichtenštejnska a z Islandu zahájen nový projekt s názvem "Podpora ohrožené plurality: jazyky a literatura ve středověku". Tento projekt rozvine bilaterální spolupráci mezi Fakultou humanitních studií Karlovy Univerzity a Islandskou univerzitou. Projekt umožní vytvoření nových kurikul k výuce středověké literatury a jazyků na FHS UK v anglickém jazyce, a rozšíří tak povědomí studentů o jazykové a kulturní ve středověku. Projekt rozvine spolupráci s islandskými odborníky, kteří garantují úspěšný magisterský program zaměřený na výuku staroseverské literatury v angličtině. Cílem projektu bude také prezentování medievistiky na FHS UK českým i  zahraničním odborníkům a snaha o vytvoření mezinárodního magisterského programu Středověké jazyky a literatura.



Mezi hlavní činnosti projektu patří příprava nových semestrálních kurzů mj. na následující témata: Medieval literature in Bohemia; Women in Medieval English literature; Old and Middle English literature; The Concept of Body in Old Norse literature; History of Medicine in the Middle Ages; Biblical stories in the Middle Ages; Medieval Cultural Pluralism.


Mezinárodní tým bude pracovat ve složení: Marie Novotná / hlavní řešitelka (FHS UK), Lucie Doležalová (FHS UK), Conan Doyle (FHS UK), Adéla Ebersonová (FHS UK), Klára Petříková (FHS UK), Torfi Tulinius (HÍ), Haraldur Bernhardsson (HÍ).


Podrobnější informace naleznete na webu Oddělení vědy a výzkumu FHS UK.


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám