• Aktuality

Aktuality

3. října 2023

Uvítací dopis děkanky FHS k začátku nového akademického roku

Níže naleznete redakčně krácenou verzi uvítacího dopisu děkanky Fakulty humanitních studií UK Věry Sokolové kolegyním, kolegům a studujícím. Plnou verzi naleznete ZDE. Aneb vzhůru do nového akademického roku!



Vážení a milí studující,


Vážení a milí kolegové a kolegyně,


je mi ctí a zároveň velkým závazkem přivítat Vás všechny na prahu nového akademického roku z pozice děkanky FHS UK. I po více než dvaceti letech mého působení na FHS vždy pociťuji radost z momentu, kdy se naše fakulta po tichém létě na začátku října opětovně probudí k životu. Energie a nadšení, kterou studující, a zejména nastupující prváci, přinášejí, je pro nás všechny připomínkou bohatého potenciálu, který v sobě naše fakultní komunita nese.


Letos na podzim naše fakulta slaví 30. výročí vzniku bakalářského studia humanitní vzdělanosti, jehož branami za tu dobu prošlo více než čtyři tisíce absolventů. Tento program je v českém vysokoškolském prostředí unikátní a právem na něj můžeme být hrdí. Podporuje otevřenost, kreativitu, flexibilitu a kooperativní kritické myšlení v akademické práci. Stejně významné jsou i synergie, které náš široce rozkročený, multioborový bakalářský program vytváří. Na myšlence liberálního SHV vyrostly ze společného zájmu vyučujících a studujících stejně unikátní a skvělé magisterské a doktorské obory, jež na fakultě pěstujeme, a které ročně osloví stovky uchazečů a uchazeček z celé republiky. Letošní výročí bakalářského programu nám nabízí příležitost reflexe i společného formování vize do budoucna. Oslavy směřujeme do Týdne humanitních věd v polovině listopadu (13.-17. 11.) a už teď se těšíme na připravované aktivity a diskuse.


Vzdělání je smysl toho, proč zde všichni jsme; všichni vyučující, kteří na FHS učí, dělají zároveň i vědu, mají své výzkumné projekty, píší odborné publikace, sdílejí výsledky svého bádání na konferencích, popularizují humanitní vědy a vzdělanost směrem k široké veřejnosti. Přesto pedagogické práci patří v profesním životě našich vyučujících výsostné místo. Kombinace pedagogické činnosti a vědecké práce ale rozhodně není jednoduchá, ani samozřejmá. Je to právě propojení vědy a výuky, krásná, ale extrémně náročná disciplína, která odlišuje vysokoškolské vyučující od výzkumných pracovníků v akademii věd i učitelů v regionálním školství.


Pro úspěšné studium je potřeba i odpovídající materiální zázemí a jsem moc ráda, že mohu využít tuto příležitost ke sdílení několika novinek, které FHS svým studujícím od nového akademického roku nabízí. Přes léto se nám podařilo připravit a vybavit novou relaxační zónu v hlavní dvoraně budovy, šatnu, dětský koutek, digitální hub i studentskou kancelář (více ZDE). V neposlední řadě připravujeme přehledný systém studentských pracovních příležitostí, který přispěje k ještě aktivnějšímu propojení a zapojení studujících do fakultního života. Všem studujícím přeji, aby se jim v nově upraveném prostředí dobře a příjemně studovalo.


Na začátku akademického roku je též dobré si připomenout, že fakulta je propojeným společenstvím tří, na sobě zcela závislých součástí: studujících, vyučujících a administrativy, která každodenně zajišťuje hladký chod fakultního života a potřeb. Vzdělávací proces i výzkumná činnost na fakultě doslova stojí na podpoře, odbornosti a nasazení administrativy. Bez tohoto vkladu a práce by fakulta vůbec nemohla být tím, čím je a čím chce být i nadále – dobrým studijním a pracovním prostorem pro nás všechny. Jsme si toho vědomi a oceňujeme to.


Vážení a milí kolegové a kolegyně, všem nám ze srdce přeji co nejpřínosnější akademický rok, plný objevování a nalézání, studijních i výzkumných úspěchů, vzájemné inspirace, velkorysosti, smysluplných setkávání a příjemné společné přítomnosti na naší fakultě.


Za celé děkanské kolegium srdečně,

doc. Věra Sokolová, M.A., Ph.D., děkanka FHS UK


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám