• Aktuality

Aktuality

20. prosince 2023

Nové číslo časopisu Dějiny – Teorie – Kritika (2/2023)

Právě vyšlo druhé letošní číslo časopisu Dějiny - teorie - kritika, jež je tentokrát věnováno analytickým příspěvkům věnujícím se různým aspektům dějin medicíny a souvisejících oborů jako jsou psychiatrie, psychologie a psychohistorie.



Sevřené tematické číslo se klene od úvodního textu Daniely Tinkové Dějiny, šílenství, psychiatrie až ke studii Lékařství a mužství v 19. století autorek a autorů působících na předních španělských univerzitách Dariny Martykánové, Ainhoy Gilarranz a Víctora M. Núñez-García. Číslo však kromě odborných studií obsahuje i pozoruhodný rozhovor Jany Wohlmuth Markupové s profesorem a ředitelem Biography Institute univerzity v nizozemském Groningenu Hansem Rendersem, který je jedním z protagonistů snahy o "třetí vlnu mikrohistorie", spjatou s novými koncepty kritické interpretativní biografie. Čtenáři v čísle najdou také pět recenzí nedávno vyšlé odborné literatury, včetně paralelní, dvojité recenze monografie Jany Osterkamp Řád v rozmanitosti.


Toto číslo je mimochodem jubilejní, neboť završuje 20 let existence časopisu. Jak shrnuje editorial, DTK, který vydává Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy a který je indexován v databázi ERIH PlusScopus, představuje kritický a inovativní titul, který si za dobu svého působení vydobyl jasné přední místo v souhvězdí českých historických časopisů.


Nahlédněte!

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám