• Aktuality

Aktuality

15. května 2024

Brát kresbu vážně. V Týnu n. Vltavou vystaví V. Hájek své kresby

Z Instagramu až na galerijní stěny se dostaly kresby Václava Hájka z Katedry teorie umění a tvorby. Výstava Česká kresba dnes v Městské galerii Týn nad Vltavou ukáže kresby často sdílené jen ve virtuálním prostoru v jejich fyzické podobě. Její vernisáž proběhne 17. května od 18 hodin.

Anotace

Hrůzostrašný název je parafrází a výpůjčkou od výstavní akce, která se odehrála v Brně v roce 1980. Uprostřed normalizace měla výstava kresby v „salonním“ formátu umožnit prezentaci autorek a autorů, kteří byli tzv. na indexu. Nechtěně to vystihuje historický status kresby jako média, které není třeba brát tak úplně vážně. Jde přece jen o kresbu! Naneštěstí (anebo na štěstí pro kredit kresby?) předpokládaný hladký průběh organizace poněkud zadrhnul a celá akce měla pro jejího kurátora Jiřího Valocha vážný profesní postih – několikaletý publikační zákaz.


Když si kladu otázku, jak by takováto výstava byla představitelná a realizovatelná v současné době, což nepochybně souvisí s ptaním se po aktuální podobě a funkci (české) kresby, nemohu se zbavit myšlenky na několik instagramových účtů, které jsou kontinuálně, byť nepravidelně plněny kresbami. Pro mě představují momentální autentickou formu existence tohoto uměleckého média, už jen proto, jak vehementně se tyto kresby domáhají svého života prostřednictvím sdílení ve virtuálním prostoru. Nakonec z historické perspektivy byla obsese ve spojení s médiem kresby častou diagnózou. Otázkou je, co se stane, když tyto kresby „přesadíme“ z jejich přirozeného virtuálního světa do reálného prostoru galerie. Požádal jsem čtyři, na mém feedu nejaktivnější autory kreseb, aby dohledali kresby za posledního půl roku, které budou v galerii nainstalovány.


Ondřej Chrobák, kurátor výstavy


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám