• Aktuality

Aktuality

14. června 2024

Výstava v Norsku a publikace o česko-sámských kontaktech

V rámci česko-sámského projektu, řešeného na Katedře jazyků a literatury Vendulou Hingarovou, byla dne 12. června 2024 zahájena výstava ve dvou sámských výstavních institucích pod názvem "Česko-sámské kontakty za II. světové války", kterou jste mohli v redukované verzi vidět minulý měsíc v prostorách FHS.



Jedinečné fotografie z války přivítali Sámové s nadšením, neboť na nich poznali své příbuzné. Kromě nich se dostavila i dnes devadesátiletá pamětnice, která byla na jedné z fotografií jako malá dívka. Vendula Hingarová pronesla přednášku o nucené práci Čechů v Sámsku, která otevřela nové souvislosti v místním vnímání doby německé okupace. Při té příležitosti představila první dvojjazyčnou česko-sámskou publikaci, kterou vytvořila ve spolupráci se sámskými odborníky.



Výstava je přístupná do září 2024 v Sámském muzeu v Karasjoku a v univerzitním městě Kautokeinu - pokud se v létě chystáte na sever Norska, nezapomeňte se stavit, dostanete fundovaný výklad místních sámských průvodců, již získali od českých odborníků důkladné školení o daném tématu.



Projekt byl podpořen Bilaterální iniciativou (EHP-BFNU-OVNKM-4-252-01-2023) a na vydání publikace přispělo COOPERATIO.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám