• Kalendář

Kalendář

‹  Březen 2024  ›

SoNe
123
PoÚtStČtSoNe
45678910
PoÚtStČtSoNe
11121314151617
PoÚtStČtSoNe
18192021222324
PoÚtStČtSoNe
25262728293031

8. března 2024

Závěrečná konference Výzkumného centra domácího a genderově podmíněného násilí

S rokem 2023 skončil i projekt Výzkumného centra domácího a genderově podmíněného násilí (ReCeGe), jehož hlavním cílem bylo získat reprezentativní data mapující zkušenosti dospělé populace Česka právě s uvedenými druhy násilí. Nyní nastal čas jeho výsledky zhodnotit a prezentovat. Na závěr výzkumného projektu proběhne konference s účastí zahraničního partnera (tlumočení zajištěno), na které budou prezentovány celkové výsledky výzkumu zasazené do širších společenských souvislostí.


14. března 2024

Sociologické kafe: Volunteering driven by reliigious inspiration

Náboženství se všeobecně uznává jako hlavní hnací síla dobrovolnictví v oblasti sociální solidarity a dobrovolná sdružení spojená s náboženskými institucemi hrají důležitou roli v oblasti sociálních služeb v celé Evropě bez ohledu na režim sociálního zabezpečení. Trendy posledních výzkumů ukazují, že náboženská dobrovolná sdružení jsou pod tlakem: tradiční celoživotní účast klesá, zprostředkovatelské sbory ztrácejí přitažlivost. Ksenija Fonović nicméně tvrdí, že náboženské dobrovolnictví se může opřít o důležitý zdroj, který se v budoucnu znovu objeví.


14. března 2024

Křest publikace Československá filosofie individualismu

Společnost pro filosofickou antropologii všechny srdečně zve na uvedení nedávno vydané knihy Československá filosofie individualismu. V ní se autorský kolektiv zabývá jednotlivými více i méně známými mysliteli meziválečného Československa. Křest knihy proběhne 14. března od 18 hodin v podniku Božská lahvice.


19. března 2024

Intermediální představení Gutta

Intermediální performance Gutta je jednou větví mnohovrstevnatého projektu pojmenovaného po ženě z Yorubských kmenů, která vystupovala se skupinou tzv. „dahomejských Amazonek“ v Praze v roce 1892 v rámci tzv. etnografických show. Gutta v Praze onemocněla a po pár dnech zemřela. Pohřbili ji 21. září 1892 na Olšanském hřbitově. O dva roky později její ostatky vykopal antropolog a lékař Jindřich Matiegka a uložil je do univerzitní sbírky, ze které se později formovala expozice Hrdličkova muzea člověka v Praze. Tam je Guttina kostra k vidění dodnes.


25. března 2024

Sociologické kafe: The Delicate Signwork of Ecological Remediation

Nedávná ekologická iniciativa Zelený pás se nedávno přihlásila k ekologické hodnotě bývalého militarizovaného pohraničí. Ekologický projekt si mimo jiné mezi Bavorským lesem a Šumavou klade za cíl obnovu mokřadů, které získaly v posledních letech vysokou hodnotu pro své zmírňování klimatických změn i pro svou bohatou biodiverzitu. Marcus Rudolfi, výzkumný pracovník v oblasti interpretativního sociálního výzkumu na Institutu sociologie Goetheho univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem, na tradičním Sociologickém kafi představí svůj doktorandský projekt zaměřený na více než lidskou politiku spojenou s ochranou přírody.


12. dubna 2024

Mirjam Moravcová Seminar o dekolonizaci etnografických muzeí ve střední Evropě

Když se cestovatel Phillip Franz von Siebold vrátil v roce 1830 do Evropy, přivezl s sebou i rozsáhlou sbírku ze svého působení v Japonsku. Ta se následně stala základem etnografických muzeí v Mnichově a Leidenu. Právě problematice etnografických muzeí ve střední Evropě a jejich dekolonizaci se bude věnovat další z cyklu seminářů Mirjam Moravcová Seminar Katedry sociální a kulturní antropologie. O svém výzkumu dekolonizace etnografických muzeí bude přednášet v pátek 12. dubna od 10 hodin v místnosti 1.12 dr. Melanie Sindelar.


22. dubna 2024

Další Seminář odborníků životního prostředí SKE se týká adaptace měst na globální environmentální problémy

Je třeba, aby se města zelenala - nejen doslovně v podobě městské flóry, ale i obrazně ve smyslu přizpůsobování stále intenzivnějšímu oteplování planety. Jaké mohou být nástroje této adaptace představí další z cyklu Seminářů odborníků životního prostředí SKE. Vystoupí na něm Fabio Masi, který pracoval na mnoha projektech zaměřených zejména na problematiku udržitelného vodního hospodářství.


22. dubna 2024

Inovační workshop kreativního myšlení: Jak ovládnout svou kreativitu a využít ji v praxi

Hledáte možná nová řešení v rámci svého studia/výzkumu a nedaří se vám pohnout z místa? Chcete rozvíjet svou kreativitu a naučit se myslet out of the box? Rádi byste zlepšili efektivitu (například) svého time managementu? Stojíte o to zvládnout dovednost, kterou můžete prakticky využít při studiu, bádání i v jakékoliv práci?

Přijďte na Inovační workshop, na kterém vám představí lektoři Centra pro přenost poznatků a technologií UK efektivní tvůrčí techniky myšlení (Design Thinking). Pomůžou vám v řešení specifických problémů - např. nastavení služby, designu produktu, nastavení procesů, a to jak při studiu, výzkumu, v práci nebo i v běžném životě.


23. dubna 2024

Orchestr Berg na FHS: Zvuková procházka + Koncert pro 100 metronomů (vstup zdarma)

Nechte se 23. 4. vtáhnout do zvukové krajiny a pak si nechejte udat rytmus. Srdečně zveme na jedinečný, zvuků a hudby plný večer, který speciálně pro Fakultu humanitních studií připravil orchestr Berg.


24. dubna 2024

Přednáška Kostase Biliūnase o vlivu krajiny na pozdně barokní architekturu

The presentation outlines a research that focuses on the aesthetic-psychological relationship between Late Baroque churches and the natural elements of the place. The very idea of such a relationship is based on philosophical and Baroque theoretical arguments. It is the approach of architectural phenomenology that enables one to research this theme. Theoretical and practical ways have been opened up by Christian Norberg-Schulz, who, however, has not provided a precise practical tool. As a result, a combined contextuality method is being developed, incorporating several methods from architectural phenomenology. A pilot research of 11 churches, together with their natural environment in the Grand Duchy of Lithuania, in Trakai Voivodeship, has been carried out. This research has highlighted common specific features suggesting the landscape as an important factor shaping the expression of Late Baroque architecture.


25. dubna 2024 – 27. dubna 2024

Konference Bohumil Hrabal neidylický

Hrabal – synonymum idyly. Aspoň pro většinovou společnost, jež díla Bohumila Hrabala vnímá především skrze filmové adaptace. Jeho tvorba ale skýtá skrytější a překvapivě daleko hojnější aspekt: neidyličnost. Proč právě tento rys Hrabalových textů oslovuje spíše zahraniční čtenáře, přijedou do Nymburka diskutovat znalci nebo překladatelé jeho knih z Francie, Japonska, Německa nebo Polska, kde patří stále k nejčtenějším autorům. Doplní je přední znalci Hrabalova díla z České republiky.


25. dubna 2024

Sociologické kafe s Barbarou Jabłońskou

Přijďte na další ze série přednášek Sociologické kafe, která se bude věnovat diskurzu, jeho kritické analýze a tomu, jak je lze využít ke studiu hudby a společnosti. Přednese ji Barbara Jabłońska z Jagollenské univerzity v Krakowě.


30. dubna 2024

Vernisáž výstavy unikátních fotografií a přednáška sámské odbornice

Srdečně zveme na vernisáž výstavy fotografií „Nuceně nasazení Češi na území Sámů“, která proběhne už 30. 4. ve 12:30 ve spodním atriu. Výstavu zahájí zástupci norské ambasády a sámských institucí, předcházet jí od 11:30 v učebně 1.31 bude přednáška sámské odbornice Gudrun Lindi „Situation of Sami indigenous languages in northern Norway“.


2. května 2024

Zapojte se do plánování podoby nového univerzitního kampusu na Pelc-Tyrolce

Pelc – Tyrolka se bude v blízké i vzdálenější budoucnosti významně měnit. Tzv. velké rozvojové území je dlouhodobě definováno a rezervováno pro funkci univerzitního kampusu, kterému ale nyní neodpovídá. Jeho nová podoba bude v následujících měsících navržena společně s veřejností, a to na veřejných participativních plánováních a pomocí úvodní dotazníkové sondy. Odbor územního rozvoje magistrátu hl. města Prahy vyhlásil veřejné výběrové řízení na zpracovatele územní studie. Ta s Vaší pomocí definuje hlavní body pro budoucí investice do proměny veřejného prostoru.


6. května 2024

Koncert orchestru Berg Goodbye Planet Earth na FHS

Tři skladatelky tří generací. Pro tuto příležitost jsme vybrali díla, která se zabývají vztahem člověka k přírodě a společnosti. Ať už to je biblické pojetí prvního dne stvoření světa, pět pozemských elementů nebo dialog citů a emocí s racionalitou. Křehkost našeho světa zrcadlí ve své kompozici i argentinský skladatel Lucas Fagin.


7. května 2024

Brunch pro zahraniční vědkyně působící v Česku

Srdečně zveme na brunch pro zahraniční vědkyně, které působí v českých výzkumných institucích. Pozvání přijala Zsófia Csajbók, která působí na Fakultě humanitních studií jako odborná asistentka na Katedře psychologie a věd o životě. Brunch pořádá NKC - Gender a věda a zvány jsou všechny vědkyně napříč disciplínami. Událost je v angličtině a je třeba se na ni registrovat.


21. května 2024

Snídaně s rektorkou na FHS

Jaké jsou aktuální výzvy Univerzity Karlovy? Jaké kreativní nápady by mohly UK posunout dopředu? Co nás drží zpátky? Kde chceme být za pět let? Jedna z cest komunikace, jak tyto otázky probrat, je v neformálním prostředí u kávy a croissantu, případně českého koláče! Srdečně zveme nejen studenty a studentky, ale všechny zaměstnance UK na snídaňová setkání, kde můžeme společně a v příjemné atmosféře probírat řadu univerzitních témat. Počet míst je omezen, na každé akci se sejdeme ve skupině 10 lidí. Pokud se snídaně zúčastní zahraniční studentky či studenti, nebo zahraniční zaměstnanci UK, bude konverzace probíhat částečně v angličtině.


24. června 2024 – 25. června 2024

Mezinárodní konference After Kant k příležitosti 300 let od narození I. Kanta

Na Fakultě humanitních studií proběhne konference k příležitosti 300. výročí narození osvícenského filozofa Immanuela Kanta. Konference se zaměří na jeho odkaz zejména z hlediska filozofie umění a estetiky. Abstrakty lze zasílat do 20. února 2024.


Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám