• Aktuality

Aktuality

2. března 2022

Nová kniha: Ročenka pro filosofii a fenomenologický výzkum 2021 (Josef Kružík, Robert Kanócz, Jaroslav Novotný, eds.)

Nakladatelství Togga vydalo novou „Ročenku pro filosofii a fenomenologický výzkum 2021“ (Josef Kružík, Robert Kanócz, Jaroslav Novotný, eds.).


Nová kniha: Ročenka pro filosofii a fenomenologický výzkum 2021 (Josef Kružík, Robert Kanócz, Jaroslav Novotný, eds.)

KOUPIT


Anotace

Stejně jako předchozí svazky přináší i tento svazek Ročenky pro filosofii a fenomenologický výzkum řadu studií, experimentálních textů a nárysů z oblasti filosofie, fenomenologie a filosofické interpretace slovesného i výtvarného díla. První oddíl představuje dva příspěvky k filosoficko‑dějinným aspektům řeči (k motivu dialogu a k motivu poetické logiky) a dále studii k motivu zrození a multiplicity u Husserla. Druhý oddíl obsahuje dva kratší příspěvky k fotografii, jeden vracející se k původnímu sepětí fotografie a světla a druhý mířící na aktuální otázky původnosti díla v souvislosti s digitalizací a elektronickými médii. Třetí oddíl spojuje tři filosofické interpretace slovesného díla věnující se Hrabalovu eposu Krásná Poldi, Hölderlinovu hymnu Patmos a nakonec Wellsovu románu Ostrov doktora Moreaua jako výrazu otřesení tradiční exkluzivity lidství skrze po‑darwinovskou biologii. Čtvrtý oddíl se částečně dotýká některých motivů z oddílů předchozích, a to jednak příspěvkem k Ficinovu pojetí světla a jednak příspěvkem k problematice poznání v oblasti přírodních věd.


OBSAH A ANOTACE PŘÍSPĚVKŮ KE STAŽENÍ (PDF.)


Mgr. Josef Kružík, Ph.D., i Mgr. Jaroslav Novotný, Ph.D. působí na Fakultě humanitních studií UK na Katedře filosofie. Josef Kružík se ve svých pracích věnuje religionistice se zaměřením na křesťanství a řecké náboženství, fenomenologii náboženství a antické filosofii. Jaroslav Novotný se ve filosofii zaměřuje na počátek a završení metafysického myšlení, původní sepjetí bytí, poznání a jednání, lidskou počátečnost a smrtelnost.


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám