• Aktuality

Aktuality

12. října 2023

Kapitola Petry Ezzeddine v publikaci Home Care for Sale v nakladatelství Sage

Do chystané knihy Home Care for Sale: The Transnational Brokering of Senior Care in Europe, která má vyjít v březnu 2024, přispěla Mgr. Petra Ezzeddine Ph.D., z Katedry sociální a kulturní antropologie kapitolou Care Bonds in Times of COVID-19. Knihu vydává nakladatelstí Sage. Publikace se věnuje výzkumu změn v poskytování péče a pečující práce v posledních letech, kdy dochází například ke komodifikaci této činnosti a přesouvání na trh. Jednotlivé části se věnují pracovním podmínkám a trhům se službami, transnacionalitě a globálním řetězcům péče, domácnostem jako pracovnímu prostředí a pracovnímu právu a odborovým organizováním se.


Na základě svého etnografického výzkumu se Dr. Petra Ezzeddine zaměřila na životní zkušenosti českých pečovatelek pracujících v live-in servisech pro seniory v Německu během pandemie covid-19. Zkoumala to, jak se pečovatelky vyrovnávaly se zavedením nových bio-politických opatření na hranicích a jak pandemická nařízení ovlivnila jejich specifickou přeshraniční (cirkulární) mobilitu, která jim jinak umožňuje koordinovat pečovatelskou práci v Německu a osobní a rodinný život v České republice. Dále analyzovala roli platforem sociálních médií, které sehrály klíčovou roli při virtuální podpoře a diseminaci chybějících informací a znalostí souvisejících se specifiky transnacionální mobility péče v rizikových dobách.

Ve své kapitole argumentuje, že krize péče způsobená pandemií covid-19 vrhla světlo na každodenní fungování politické ekonomie sociální reprodukce, která předpokládá a - paradoxně - také popírá transnacionální životy přeshraničních pečovatelek.



Překlad anglické anotace

Svět poskytování péče a pečovatelské práce v Evropě prošel v posledních letech velkými změnami. Tento sborník shrnuje nejnovější výzkumy faktorů, které tyto změny ovlivňují, od nadnárodního zprostředkování péče až po obchodní modely agentur. Ukazuje, že trh s péčí se stále více komodifikuje a marketizuje, a zkoumá různé oblasti odvětví, od pečovatelských domů po soukromé rezidence, v nichž k těmto změnám došlo. Kapitoly odhalují nedávné rozšíření agentur zprostředkovávajících mezinárodní služby domácí péče. Tyto služby zprostředkovávají služby a pracovníky domácí péče domácnostem střední nebo vyšší třídy a slibují cenově dostupnou a vhodnou péči pro seniory podle individuálních potřeb.


Zprostředkování práce domácí péče vytvořilo nadnárodní řetězce a trhy s péčí, které se rozprostírají po celé Evropě. Ty těží z migrace způsobené chudobou a ze sociálních nerovností mezi zeměmi. Tento sborník odhaluje, jak jsou obchodní modely těchto agentur založeny na genderových a migračních režimech, pracovních a sociálních politikách a předpisech v rámci jednotlivých zemí i mezi nimi. Agentury se stále častěji snaží tyto předpisy utvářet ve vlastním zájmu:staly se proto mocnými hráči v mnoha národních ekonomikách a systémech sociálního zabezpečení.


Tento svazek také zkoumá, jak se poskytování domácí péče o seniory zprostředkované agenturami stalo velmi sporným, a analyzuje boje o péči a pracovní spory týkající se kvality péče i pracovních podmínek. Ukazuje se, jak do této oblasti vstoupily organizace pečovatelů a odborové organizace, které upozorňují na špatné pracovní podmínky, jež existují v kontrastu se slibem agentur, že budou poskytovat kvalitní péči.


Každá ze čtyř částí tohoto svazku představuje specifickou oblast, na kterou se zaměřuje v kontextu zprostředkování domácí péče o seniory, včetně následujících témat: procesy komodifikace a marketizace, transnacionalizace pečovatelské práce, soukromá domácnost jako pracoviště a zpochybňování dohody o domácí péči. Společně vykreslují dalekosáhlé změny v poskytování péče a pečovatelské práce a problémy, které se v tomto rostoucím sektoru objevily.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám