• Aktuality

Aktuality

30. října 2023

Jan Sokol obdržel Řád TGM in memoriam

Filozof a zakladatel Fakulty humanitních studií Jan Sokol obdržel při příležitosti státního svátku 28. října in memoriam vysoké státní vyznamenání, Řád Tomáše Garrrigua Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva. Propůjčený Řád 1. třídy z rukou prezidenta Pavla převzal syn profesora Sokola Jan.


"Myslím, že mluvím za celou naši akademickou obec, když řeknu, že se z tohoto ocenění profesora Sokola radujeme a zároveň si ho velmi vážíme. Obzvlášť v roce, kdy také slavíme třicetileté výročí od začátku bakalářského programu Studium humanitní vzdělanosti. Fakulta humanitních studií byla jeho životním dílem a jestliže stát vyznamenal zásluhy Jana Sokola o rozvoj demokracie a humanity, vnímáme o to silněji potřebu pokračovat v jeho odkazu kultivace těchto pro společnost zásadních hodnot," hodnotí děkanka FHS Věra Sokolová.


Jan Sokol aktivně působil v disentu v době normalizace, byl jedním z prvních signatářů Charty 77 a podílel se na mnoha bytových seminářích o filozofii. Po roce 1989 už mohl akademicky působit oficiálně, v 90. letech přednášel na Pedagogické i Filozofické fakultě UK. Zároveň se zapojil do politického dění - mezi léty 1990 a 1992 zastával funkci poslance Federálního shromáždění, působil také na pozici ministra školství ve vládě Jana Tošovského, jež nastoupila po demisi druhé Klausovy vlády na konci roku 1997. Před dvaceti lety, ještě v nepřímé volbě, také kandidoval na post prezidenta republiky. Aktivě se podílel na tvorbě české mutace internetové encyklopedie Wikipedia. Jan Sokol založil společně se Zdeňkem Pincem Fakultu humanitních studií UK v roce 2000 na základech předchozího Institutu základů vzdělanosti. Stal se také jejím prvním děkanem a učil tu až do roku 2020. Zemřel o rok později.


"Během své akademické kariéry Jan Sokol ovlivnil či spíše vychoval několik tisíc studentů: v tomto ohledu patrně nemá mezi českými filosofy takřka konkurenci: ačkoliv se tedy životní příběh Jana Sokola uzavřel, vůbec nepochybuji, že zdaleka ještě neřekl do naší společenské, kulturní i politické situace své poslední slovo," napsal o něm tehdy současný proděkan pro studium Josef Kružík. Ke druhému výročí jeho smrti na něj také vzpomínali mnozí lidé z FHS.


Výřez ze záznamu Předávání státních vyznamenanání prezidentem republiky, 28. října 2023, ČT.

Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám