• Kalendář

Kalendář

‹  Květen 2024  ›

StČtSoNe
12345
PoÚtStČtSoNe
6789101112
PoÚtStČtSoNe
13141516171819
PoÚtStČtSoNe
20212223242526
PoÚtStČt
2728293031

24. května 2024

Mirjam Moravcová Seminar: Příběhy sucha. O interdisciplinaritě, etnografii a antropologiích budoucnosti

Jak je možné o suchu uvažovat interdisciplinárně a jak k tomu může přispět etnografka? Těmto otázkám se bude věnovat Markéta Zandlová v dalším Mirjam Moravcová seminar (MMS) Katedry sociální a kulturní antropologie. Seminář s názvem Příběhy sucha. O interdisciplinaritě, etnografii a antropologiích budoucnosti se uskuteční v pátek 24. května v 10:00 v místnosti 2.11.


3. června 2024 – 4. června 2024

Mezinárodní workshop Biographical Research in Central and Eastern Europe: Traditions and Challenges

Na Fakulutě humanitních studií se 3. a 4. června uskuteční mezinárodní workshop s názvem Biographical Research in Central and Eastern Europe: Traditions and Challenges.Cílem workshopu je setkání vědců zaměřených na teoretické, metodologické a praktické aspekty biografického výzkumu zasazeného (především) do zemí střední a východní Evropy a zahájení diskuse s klíčovými osobnostmi tohoto směru výzkumu.


3. června 2024

Demonstrace Kolaps systému za udržitelné financování vysokých škol

Akademický senát Univerzity Karlovy na svém zasedání 24. května podpořil chystanou protestní akci Kolaps systému!, která chce upozornit na hrozící nestabilitu českého vysokého školství kvůli možnému snížení rozpočtu pro vzdělávací sektor. Demonstrace proběhne před jednáním Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu pro rok 2025. Shromáždění proběhne v pondělí 3. června na náměstí Jana Palacha v 16:00, kde zazní úvodní proslovy. Následně projde kolem Úřadu vlády, Ministerstva financí a Ministerstva školství a tělovýchovy.


5. června 2024 – 6. června 2024

Konference Společnosti v historické a srovnávací perspektivě

Katedra sociologie srdečně zve na konferenci Společnosti v historické a srovnávací perspektivě určenou pro studenty doktorského a magisterského studia. Zahájí ji vystoupení profesora Hakana Sicakkana z univerzitvy v norském Bergenu o globalizaci, štěpení a globální veřejné sféře


7. června 2024

Mirjam Moravcová Seminar: Možnosti výzkumu kulturního dědictví ve vylidňujících se regionech Evropy

Jaké jsou dopady depopulace na udržování kulturního dědictví? Jak může kulturní dědictví přispívat k revitalizaci sociálního života ve vylidňujících se regionech? Takové otázky si klade projekt Kulturní dědictví ve vylidňujících se oblastech Evropy (HerInDep), na kterém se podílí sociální antropoložka Lenka Jakoubková Budilová. Ta představí souvislosti vylidňování některých regionů v Česku na dalším Mirjam Moravcová seminar Katedry sociální a kulturní antropologie, který se uskuteční v pátek 7. června v 10:00 v místnosti 2.42.


8. června 2024

Kafkovská událost Bez procesu!

Dobře známý, zavrtávající se pohled hlubokých černých očí. Tentokrát to však bude jiné.

Franz Kafka neznámý. Bez procesu. Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil... A dál to umí lidé téměř nazpaměť. Jenže Proměna není jediným Kafkovým dílem a ani u Zámku nekončí cesta jeho tvorbou. Co si takhle připomenout méně známé autorovy povídky? Kreativní tým na FHS je přetvořil a zve k nahlédnutí na Kafkovky texty jinak. Zevnitř? Je to únikovka? Je to performance? Bez procesu! je něco mezi a na fakultě se odehraje již 8. června.


10. června 2024

Přednáška A. Dirka Mosese Genocide and Armed Conflict: The Construction of an Artificial Distinction

Katedra sociální a kulturní antropologie FHS UK společně s Ústavem politických věd FF UK pořádají přednášku australského politologa působícího na City College of New York A. Dirka Mosese, který se zaměřuje na problematiku genocidy. V roce 2021 mu například vyšla kniha The Problems of Genocide: Permanent Security and the Language of Transgression. V ní zkoumá, jak termín zapadá do jiných násilností páchaných státy. V přednášce konané 10. června od 17 hodin v budově FF UK na náměstí Jana Palacha (místnost 301) se zaměří na to, jak se od sebe postupně oddělovaly ozbrojený konflikt jako legitimní praxe státem páchaného násilí a právě genocida, která se právně ukotvila teprve na konci 40. let 20. století. Debatu A. Dirka Mosese s politologem Pavlem Baršou bude moderovat Yasar Abu Gosh.


13. června 2024 – 15. června 2024

Doktorandská konference: Rewriting the History: Changing the Reading of the Past

Jak probíhá ideologizace dějin a vytváření mýtů výjimečnosti jednotlivých států a národů jako např. USA, Izrael, Sovětský svaz nebo Severní Korea? A jakou roli v takových procesech hraje politický zájem a propaganda? Jak souvisí historická paměť s národní, náboženskou či genderovou identitou? A jak se to pojí s migrací? Na tyto a další zajímavé otázky bude hledat odpověď mezinárodní interdisciplinární doktorandská konference s názvem Rewriting the History: Changing the Reading of the Past. Akci pořádá Katedra historických věd Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, a to v sídle fakulty a online ve dnech 13.–15. června 2024. Hlavní odbornou garantkou konference je doktorka Alena Marková.


13. června 2024

Uvedení knihy Pravidla vkusu

Jak se pozná kultivovaný člověk? Chodí do opery, na výstavy starých mistrů, poslouchá smooth jazz? Musí opovrhovat komiksy nebo počítačovými hrami pro jejich jinakost, zábavnost a jasnou srozumitelnost? V nakladatelství Host na konci května vyšla kniha Pravidla vkusu, která mapuje sociologické zkoumání vkusu a jak třídní rozdíly utváří kulturní statky, které konzumujeme a naopak. Autorská čtveřice Ondřej Špaček, Marie Heřmanová, Michal Lehečka a Ludmiła Władyniak publikaci představí ve čtvrtek 13. června v pražské kavárně Na Boršově.


21. června 2024

Mezinárodní konference: Enhancing Personal and Household Services in Europe

Zveme vás na závěrečnou konferenci mezinárodního projektu PERHOUSE Enhancing Personal and Household Services in Europe: Lessons from Central and Eastern European Countries, která proběhne online v pátek 21. června 2024 od 9:30 do 12:30 hod.


24. června 2024 – 26. června 2024

Mezinárodní konference After Kant k příležitosti 300 let od narození I. Kanta

Na Fakultě humanitních studií proběhne konference k příležitosti 300. výročí narození osvícenského filozofa Immanuela Kanta. Konference se zaměří na jeho odkaz zejména z hlediska filozofie umění a estetiky. Abstrakty lze zasílat do 20. února 2024.


28. června 2024

Vernisáž a představení poezie studujících FHS Všemi (ne)smysly

Celý rok jsme si schovávali do šuplíků všechny naše výtvory a konečně zase přišel čas ukázat, co všechno se na FHS tvoří. Pojď s námi oslavit konec semestru 28.6. do Kampusu Hybernská, dát si společně pivo, poslechnout si kopu skvělé poezie, nechat si povyprávět o výstavě samotnými tvůrci nebo si ji projít sólo. Nové i staré známé tváře budou číst a vystavovat právě to, co uplynulý rok vnímali všemi smysly, i nesmysly, které se jim urodili v hlavách – tak i ty nastraž uši, oči a všechno, co máš, a přijď na už druhý ročník Všemi (ne)smysly. Těšíme se!


Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám