• Kalendář

Kalendář

‹  Listopad 2016  ›

ÚtStČtSoNe
123456
PoÚtStČtSoNe
78910111213
PoÚtStČtSoNe
14151617181920
PoÚtStČtSoNe
21222324252627
PoÚtSt
282930

1. listopadu 2016 – 4. listopadu 2016

Evropský veletrh Gaudeamus v Brně

Fakulta humanitních studií se ve dnech 1. až 4. 11 zúčastní evropského veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus, který se uskuteční v Brně. Jedná se o veletrh s dlouholetou tradicí, jenž se se koná vždy v říjnu (Nitra), listopadu (Brno) a v lednu (Praha). Letos se jedná již o 21. ročník. Brněnský Gaudeamus každoročně navštíví přes deset tisíc lidí, především středoškolských studentů.

Fakulta zde bude mimo jiné prezentovat své obory, způsob vzdělávání atp. Chybět nebudou ani informace ohledně studentských aktivit.


1. listopadu 2016

Přednáška prof. Dennise Smitha: An agenda for historical sociology in the twenty-first century

Pracoviště historické sociologie na FHS UK vás srdečně zve na cyklus přednášek prof. Dennise Smitha (Loughborough University, Leicestershire, UK).

1. 11. 2016 od 14:00 v místnosti 5022 v Jinonicích se bude konat přednáška v angličtině s názvem „An agenda for historical sociology in the twenty-first century“.


2. listopadu 2016 – 4. listopadu 2016

Konference: Life and Environment in the Philosophy of Jan Patočka

Pracoviště oboru Německá a francouzská filosofie FHS UK a Filosofický institut Akademie věd ČR zvou na výroční konferenci Life and Environment in the Philosophy of Jan Patočka pořádanou v rámci projektu GA ČR "Život a prostředí. Fenomenologické vztahy mezi subjektivitou a přirozeným světem", 2015–2017 GA15-10832S. Na akci vystoupí badatelé, kteří se dlouhodobě věnují filosofii Jana Patočky. Zúčastní se kolegové z UK a dalších evropských a amerických institucí (Leuven, Řím, Poitiers, Freiburg, New York). Vstup volný.

Kde: Akademické konferenční centrum, Husova 1a, Praha 1

Kdy: 2.–4. 11. 2016

Jazyky: angličtina


2. listopadu 2016

Přednáška: Confrontations and Controversies in the Theory of Talcott Parsons

Fakulta humanitních studií UK, Program PRVOUK 19 - Interdisciplinární sociální vědy, zve na přednášku z cyklu Historicko-sociologických konfrontací s názvem “Confrontations and Controversies in the Theory of Talcott Parsons”, kterou pronese profesorka Uta Gerhardt (University of Heidelberg). Přednáška proběhne v angličtině ve středu 2. 11. 2016 od 17:00 v místnosti č. 2080 v Jinonicích (U Kříže 8, Praha 5). Přednáška je podpořena programem PRVOUK 19 Interdisciplinární sociální vědy na FHS UK.

Uta Gerhardt je německá socioložka a emeritní profesorka na univerzitě v Heidelbergu. Studovala sociologii, filosofii a historii na univerzitách v Frankfurtu nad Mohanem a Berlíně. V roce 1969 získala titul Ph.D. na univerzitě v Kostnici. Těžištěm její práce je lékařská sociologie, strukturální funkcionalistické teorie rolí a obecné sociologické teorie a také dílo Talcotta Parsonse.


3. listopadu 2016

Přednáška: Předchůdci člověka aneb otázky, odpovědi a stále hodně otazníků

Fakulta humanitních studií UK všechny srdečně zve na přednášky, které se budou konat v rámci Týdne vědy a techniky.

3. 11. od 9:30 v areálu FHS UK v Jinonicích (U Kříže 8, Praha 5) proběhne přednáška Mgr. Lindy Hroníkové, Ph.D., Předchůdci člověka aneb otázky, odpovědi a stále hodně otazníků. Zkamenělé pozůstatky hominidů jsou důležitým, ale ne jediným zdrojem poznání toho, jací naši předchůdci byli a jak vlastně žili. Zajímá vás, jak pracuje paleoantropolog? Někdy je to činnost dobrodružná, někdy spíše detektivní, ale výsledky stojí za to! Nahlédněte za oponu této atraktivní disciplíny a zároveň se dozvíte i o nejnovějších nálezech, které plní stránky odborných časopisů i světových médií.


3. listopadu 2016

Přednáška: „Katolicismus – nebo petardu!“ O zápasech náboženství s moderní společností

Fakulta humanitních studií UK všechny srdečně zve na přednášky, které se budou konat v rámci Týdne vědy a techniky.

3. 11. od 15:00 (POZOR: OPRAVA ČASU) v Akademii věd ČR proběhne přednáška prof. Martina Putny „Katolicismus – nebo petardu!“ o zápasech náboženství s moderní společností. Přednáška ukazuje na vybraných fenoménech z moderních náboženských kultur 19. a 20. století, jakými způsoby se křesťanství (ne)vyrovnává se sekulární západní společností. Od Léona Bloy a Josefa Floriana ke křesťanskému undergroundu a k církevně-společenským konfliktům dneška.


3. listopadu 2016 – 5. listopadu 2016

Mezinárodní konference: Intellectuals, Identities and Ideas in the Cultural Space of Central Europe in the 20th and 21st Century

Všichni jsou srdečně zváni na mezinárodní konferenci s názvem Intellectuals, Identities and Ideas in the Cultural Space of Central Europe in the 20th and 21st Century, která je organizována Univerzitou v Kolíně nad Rýnem a Univerzitou Karlovou.

Konference je tematicky orientována na diskusi o specifikách kulturního prostoru střední Evropy, a to zejména prostřednictvím jejího zaměření na středoevropské intelektuály moderní doby, kteří se během svého života setkávali a vyrovnávali s působením a vlivy rozdílných kulturních okruhů, ideologií a politických orientací. Dalším z témat této konference je role Višegrádské čtyřky v evropské integraci.


4. listopadu 2016

Přednáška: Právo a spravedlnost

Fakulta humanitních studií UK všechny srdečně zve na přednášky, které se budou konat v rámci Týdne vědy a techniky.

4. 11. od 14:00 v areálu FHS UK v Jinonicích (U kříže 8, Praha 5) proběhne přednáška Mgr. Ondřeje Skripnika, Ph.D., Právo a spravedlnost. Cítíme, že právo a spravedlnost patří k sobě. Dokonce pojmenováváme úřad, který se stará o soudy a zastupitelstva, ministerstvo spravedlnosti, a nikoli ministerstvo práva. Máme ministra spravedlnosti. Víme ale, co je to spravedlnost? A je spravedlnost jedna? Na krátkém fiktivním příběhu si vyzkoušíme uvažovat o spravedlnosti. Na příkladech z antropologie práva si ukážeme, co je základem práva.


4. listopadu 2016

Workhsop: Sociální podnikání v České republice

Fakulta humanitních studií UK všechny srdečně zve na přednášky, workshopy, výstavy a divadelní představení, které se budou konat v rámci Týdne vědy a techniky.

4. 11. od 14:00 v areálu FHS UK v Jinonicích (U kříže 8, Praha 5) proběhne workshop, na kterém se budou podílet pracovníci katedry občanského sektoru, jmenovitě doc. Ing. Marie Dohnalová, CSc., Ing. Kateřina Legnerová, Ph.D., Mgr. Jaroslava Hrabětová, Mgr. Eliška Hudcová, Mgr. Romana Šloufová, Mgr. Tereza Jurečková. Název workshopu zní Sociální podnikání v České republice. Pojmy sociální podnik a sociální podnikání se během posledních desetiletí začínají objevovat v různých souvislostech. Schopnost podniků inovativním způsobem reagovat na sociální potřeby vede k tomu, že jejich význam celosvětově roste. Podniky nabývají ekonomického významu zejména zaměstnáváním osob, které obtížně hledají práci na otevřeném trhu práce – sociální podniky pro pracovní integraci. V českém prostředí navazujeme na tradice solidarity, sdružování i družstevnictví. Sociální podniky existují i přesto, že nejsou legislativně ani formálně vymezeny.


4. listopadu 2016

Přednáška: Každodenní život ve středověkém městě.

Fakulta humanitních studií UK všechny srdečně zve na přednášky, které se budou konat v rámci Týdne vědy a techniky.

4. 11. od 17:00 v areálu FHS UK v Jinonicích (U kříže 8, Praha 5) proběhne přednáška PhDr. Romana Zaorala Každodenní život ve středověkém městě. Přednáška posluchačům přiblíží dějiny každodennosti jako specifický směr historického bádání na příkladech všedního a svátečního dne v domě kupce a řemeslníka, funkce a topografie středověkého města a sociální struktury jeho obyvatelstva.


5. listopadu 2016

Mezinárodní workshop „Kritika (a) Dekonstrukce“

Katedra elektronické kultury a sémiotiky FHS UK vás zvou na mezinárodní filosofický workshop s názvem „Kritik (a) Dekonstrukce“, který proběhne 5. listopadu 2016 v Praze. Během workshopu vystoupí kromě dvou zvaných hostů ze zahraničí (Prof. Gregg Lambert, USA; Doc. Giuseppe Bianco, IT) Dr. Michaela Fišerová, doc. Benedetta Zaccarello, Dr. Martin Charvát, Dr. Martin Švantner a Mgr. Alžběta Kuchtová. Pracovním jazykem je angličtina. Vstup volný.


7. listopadu 2016

Přednáška: Otázka fenomenologie

Fakulta humanitních studií UK všechny srdečně zve na přednášky, které se budou konat v rámci Týdne vědy a techniky.

7. 11. od 14:00 v areálu FHS UK v Jinonicích (U kříže 8, Praha 5) proběhne proběhne přednáška Mgr. Richarda Ziky, Ph.D., Otázka fenomenologie. Přednáška seznamuje se základními badatelskými přístupy fenomenologie i s jejich teoretickou reflexí. Využívá přitom prací starších i současných fenomenologicky orientovaných autorů (Husserl, Merleau-Ponty, Barbaras…). Jejím cílem je představit fenomenologii jako svébytný způsob filosofování, který ukazuje běžnou zkušenost (a spolu s ní i běžně zakoušenou skutečnost) z nové, neobvyklé perspektivy.


7. listopadu 2016

Přednáška Christopha Reinprechta: Sociology in and from Vienna

Pracoviště oboru Historická sociologie Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy si Vás dovoluje pozvat na přednášku, kterou prosloví profesor Christoph Reinprecht (Universität Wien) na téma Sociology in and from Vienna: Revealing the traces of marginalization. Přednáška se uskuteční v pondělí 7. 11. 2016 od 17:00 v místnosti číslo 5022 (areál UK Jinonice, budova B, U Kříže 8, Praha 5). Vstup volný.


8. listopadu 2016

Přednáška prof. Dennise Smitha: A historical sociology of the European Union

Pracoviště historické sociologie na FHS UK vás srdečně zve na cyklus přednášek prof. Dennise Smitha (Loughborough University, Leicestershire, UK).

8. 11. 2016 od 18:30 v místnosti 6022 v Jinonicích se bude konat přednáška v angličtině s názvem „A historical sociology of the European Union“.


10. listopadu 2016

Přednáška: Jak pevné jsou matematické základy vědy?

Fakulta humanitních studií UK všechny srdečně zve na přednášky, které se budou konat v rámci Týdne vědy a techniky.

10. 11. od 9:30 v areálu FHS UK v Jinonicích (U kříže 8, Praha 5) proběhne přednáška Mgr. Tomáše Holečka, Ph.D., Jak pevné jsou matematické základy vědy? V matematice můžeme najít několik výchozích myšlenek, jako např. aritmetické operace, množiny a funkce. Jak pevné a odlišné od jiných myšlenek ale jsou? Jaké to má důsledky pro matematizovanou vědu? 


10. listopadu 2016

Výstava: Tři cykly generativního počítačového umění

Fakulta humanitních studií UK všechny srdečně zve na přednášky, které se budou konat v rámci Týdne vědy a techniky.

Od 1. do 30. listopadu v Krajské knihovně v Pardubicích (Pernštýnské náměstí 77, Pardubice) bude probíhat výstava Mgr. Aleše Svobody Tři cykly generativního počítačového umění, jejíž součástí bude i doprovodná přednáška, která se uskuteční 10.11. od 17:00 právě v Krajské knihovně v Pardubicích.


10. listopadu 2016

Přednáška prof. Dennise Smitha: A historical sociology of globalization

Pracoviště historické sociologie na FHS UK vás srdečně zve na cyklus přednášek prof. Dennise Smitha (Loughborough University, Leicestershire, UK).

10. 11. 2016 od 18:30 v místnosti 2066 v Jinonicích se bude konat přednáška v angličtině s názvem „A historical sociology of globalization“.


11. listopadu 2016

Přednáška prof. Dennise Smitha: Biography and Historical Sociology: two avant-garde writers and two political insurgents

Pracoviště historické sociologie na FHS UK vás srdečně zve na cyklus přednášek prof. Dennise Smitha (Loughborough University, Leicestershire, UK).

11. 11. 2016 od 15:30 v místnosti 6021 v Jinonicích se bude konat přednáška v angličtině s názvem „Biography and Historical Sociology: two avant-garde writers and two political insurgents“.


11. listopadu 2016

Přednáška: Dějepisectví mez vědou a vyprávěním

Fakulta humanitních studií UK všechny srdečně zve na přednášky, které se budou konat v rámci Týdne vědy a techniky.

11. 11. od 17:00 v areálu FHS UK v Jinonicích (U kříže 8, Praha 5) proběhne přednáška doc. PhDr. Jana Horského, Ph.D., Dějepisectví mez vědou a vyprávěním. Přednáška se věnuje otázce povahy dějepisného poznání, zejména se zřetelem k tomu, zda může mít plně vědeckou povahu. V dnešní době se dějepisné práce namnoze považují za „pouhá“ vyprávění, což se někdy zkratkovitě vykládá tak, jako by dějepisectví nemohlo mít žádný režim pravdy. Přednáška bude chtít ukázat, že narativita ještě neznamená pouhou fiktivní konstrukci obrazu dějin, nýbrž že jsou k dispozici i prostředky jak odlišovat pravdivé narace od fiktivních.


12. listopadu 2016

Prodej zlevněných knih nakladatelství Portál

V pátek 21. 10. (od 9:00 do 14:00 ) a v sobotu 12. 11. (rovněž od 9:00 do 14:00) uspořádá nakladatelství Portál na Fakultě humanitních studií (U kříže 8, Praha 5) svůj prodejní stánek, kde bude možné zakoupit řadu knih z tohoto nakladatelství, které můžete využít ke studiu. Studenti prvního ročníku bakalářského studia budou mít například možnost koupit si knihu Psychologie (Aktinsonová a Hilgard), ze které se skládá zkouška z úvodu do psychologie. V případě této publikace se bude jednat o 25% slevu. Na ostatní knihy se bude vztahovat sleva 20%. Na stánku bude možné platit kartou.


12. listopadu 2016

Informační den UK

Pro všechny zájemce o studium na Univerzitě Karlově připravila UK informační den, na kterém budou představeny studijní nabídky, a sice formou prezentací jednotlivých fakult v posluchárnách i na informačních stáncích, kde zástupci těchto fakult rádi zodpoví všechny dotazy a poradí, jak se na přijímací zkoušky nejlépe připravit. Chybět nebude ani Fakulta humanitních studií, jejíž přednáška o přijímacím řízení je na programu od 13:20 v budově A (více se dozvíte na webových stránkách). Zájemcům bude k dispozici i informační stánek.


16. listopadu 2016

Workshop s přednáškou: „Geneze symbolu v tělesné interakci: návrh pragmatistické teorie universálií"

Katedra Elektronické kultury a sémiotiky společně s Fakultou humanitních studií srdečně zvou na přednášku a workshop zahraničního hosta dr. Romana Madzii s názvem "Geneze symbolu v tělesné interakci: návrh pragmatistické teorie universálií", které se budou konat 16.11. Přednáška proběhne ve Vokovicích (učebna FHS 2 a C-001) v době od 11:00-12:20, workshop věnovaný Meadově filosofii komunikace a sociální konstrukci já pak proběhne s přestávkami od 12:30-17:00.


16. listopadu 2016

Přednáška Julia Tomina „Platonovy dialogy jako forma poznání i historický záznam“

Fakulta humanitních studií UK vás zve na přednášku prof. Julia Tomina s názvem Platonovy dialogy jako forma poznání i historický záznam (zejména ve vztahu k Sokratovi), která se uskuteční ve středu 16. 11. 2016 od 18:30 v místnosti 5022. Profesor Julius Tomin je český filosof, znalec Homéra a klasického řeckého myšlení, signatář Charty 77; žije v Oxfordu. Vstup volný.


17. listopadu 2016

Uctění památky 17. listopadu na Albertově

Tak jako před 27 lety, i tento rok se 17. listopadu sejdou studenti, zástupci vysokých škol a veřejnost na Albertově, aby ukázali, že jim stav veřejných záležitostí v České republice není lhostejný. V rámci události budou pietně vzpomínat, snažit se o kultivaci demokracie a hodnot, na nichž je naše moderní společnost postavena prostřednictvím diskuzí, ale také si poslechnou vystoupení řady studentských kapel.


18. listopadu 2016

Přednáška profesora Dr. Hilmara Schmiedl-Neuburga

Pracoviště německé a francouzské filosofie FHS UK zve na přednášky hostujícího profesora, Dr. Hilmara Schmiedl-Neuburga (Univerzita Kiel), který přijíždí v rámci mobility učitelů Erasmus+ +. Přednášky na téma filosofické antropologie (M. Scheler, H. Plessner) se budou konat na FHS UK v Jinonicích.


19. listopadu 2016

Přednáška profesora Dr. Hilmara Schmiedl-Neuburga

Pracoviště německé a francouzské filosofie FHS UK zve na přednášky hostujícího profesora, Dr. Hilmara Schmiedl-Neuburga (Univerzita Kiel), který přijíždí v rámci mobility učitelů Erasmus+ +. Přednášky na téma filosofické antropologie (M. Scheler, H. Plessner) se budou konat na FHS UK v Jinonicích.


22. listopadu 2016

Odborný seminář: Integrace zdravotní a sociální péče: reflexe stavu v ČR a ve světě

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy a Senát Parlamentu České republiky vás zvou na odborný seminář s názvem „Integrace zdravotní a sociální péče: reflexe stavu v ČR a ve světě“.

Tématům spojených s integrací zdravotní a sociální péče se v zahraničí věnuje značná pozornost. Integrovaná péče je považována za jeden z nástrojů zlepšování dostupnosti, kvality a výsledků poskytované péče, a to zejména u zranitelných skupin pacientů (pacientů s demencí, chronickým onemocněním, multimorbidních pacientů a osob s těžší disabilitou). I v České republice se jedná o téma bezesporu aktuální.

Cílem semináře je tak přispět k rozvoji spolupráce a integrace péče v oblasti poskytování zdravotních a sociálních služeb. Věříme, že odborná diskuse, sdílení českých a zahraničních zkušeností a dobré praxe může pomoci rozvoji a lepšímu pochopení možností a metod zajištění návaznosti péče a užšímu propojení zdravotní a sociální péče i v České republice.


23. listopadu 2016

Přednáška dr. Milana Petkaniče

Katedra obecné antropologie FHS UK srdečně zve na přednášku dr. Milana Petkaniče (UCM Trnava) Kierkegaard o fenoméne nivelizácie v modernej spoločnosti, která se bude konat 23. listopadu 2016 od 14:00 v budově FTVS (José Martího 31, Praha 6) v místnosti FHS 3.


24. listopadu 2016 – 25. listopadu 2016

Konference „Adriena Šimotová a její místo v kontextu výtvarného umění a kultury XX. století a současnosti“

U příležitosti devadesátého výročí narození Adrieny Šimotové, jedné z nejrespektovanějších osobností českého výtvarného umění posledních šesti desetiletí, připravil Nadační fond Adrieny Šimotové a Jiřího Johna spolu s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy a Katedrou teorie a dějin umění Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze mezioborovou konferenci, která má připomenout její tvorbu. Konferencí chceme podpořit kontinuitu interpretace díla a životního působení Adrieny Šimotové i aktualizaci a rozšíření stávajících interpretačních perspektiv o výkladové možnosti spojené s filosofií i současnou teorií a historií umění. Naším záměrem je přispět k výraznějšímu uplatnění hledisek a s nimi souvisejících možností, jež přináší filosofické myšlení doby, ve které Adriena Šimotová žila a působila.

Doprovodným programem konference je soutěž studentských prací, jejichž obecným tématem je osobnost, tvorba a životní působení Adrieny Šimotové. Soutěž je určena studentům doktorských, magisterských i bakalářských studijních programů se zaměřením především (nikoli pouze) na dějiny a teorii umění, filosofii, estetiku, výtvarnou a galerijní pedagogiku.


24. listopadu 2016

FHS Fest

Spolek Studenti FHS UK, z.s srdečně zve na další FHS Fest, na kterém si budete moci poslechnout kapely studentů z naší fakulty! Tentokrát ve velmi zajímavém prostoru DUP36.

První kapela začne hrát v 19:00. Nezapomeňte sledovat událost na facebooku, kde naleznete všechny aktuální informace.


28. listopadu 2016 – 1. prosince 2016

Volby do Akademického senátu FHS UK

Volby do Akademického senátu FHS UK se budou konat od pondělí 28. listopadu do čtvrtka 1. prosince 2016 včetně. Volby proběhnou elektronicky, pro další informace sledujte webové stránky FHS UK.

Výsledky voleb budou vyhlášeny do 2. prosince 2016.

Funkční období nově zvolených senátorů AS UK začíná 1. února 2017.


28. listopadu 2016

Advent na Univerzitě Karlově

Univerzita Karlova si Vás dovoluje pozvat na druhý ročník akce Advent na UK. V rámci bohatého programu se můžete zúčastnit vánočních přednášek, workshopů, komentovaných prohlídek historických prostor Karolina, či jen s přáteli a kolegy ochutnávat svařené víno nebo kávu na jarmarku fakult ve venkovních prostorách Karolina. Přichystán je také zajímavý program pro děti, navštívit můžete také otevřenou expozici univerzitního muzea. Celá akce bude završena koncertem ve Velké aule Karolina od 18:00.


28. listopadu 2016

Superdebata se studentskými kandidáty do AS FHS UK

Studenti FHS, z.s. všechny srdečně zvou na superdebatu studentských kandidátů do Akademického senátu FHS UK, která proběhne již toto pondělí (28. 11.) v 18:30 v Jinonicích (místnost 1037). Jde o jedinečnou příležitost, jak lépe poznat jednotlivé studentské kandidáty. Koneckonců, budete se jich moct zeptat na cokoliv.


29. listopadu 2016

Odkaz Václava Havla České republice – stále živý?

Univerzita Karlova si Vás dovoluje pozvat na setkání u kulatého stolu na téma Odkaz Václava Havla České republice – stále živý?

k výročí nedožitých osmdesátých narozenin českého prezidenta, dramatika a filosofa v úterý 29. listopadu 2016 v 15:00 hodin (Vlastenecký sál, Karolinum, Ovocný trh 560/5, Praha 1).


29. listopadu 2016

Přednáška: „Po stopách židovské paměti a identity po roce 1989"

Pracoviště Orální historie – soudobé dějiny na Fakultě humanitních studií UK všechny srdečně zve přednášku Katalin Deme, Ph.D. (Aarhus University, Dánsko) „Po stopách židovské paměti a identity po roce 1989: židovská muzea v Praze, Bratislavě a Budapešti ve srovnávací perspektivě“. Přednáška se uskuteční 29. 11. 2016 od 16:00 v budově FTVS UK na Veleslavíně (José Martího 31, Praha 6).


30. listopadu 2016

Přednáška Ing. Romana Hakena o evropské sociální ekonomice

Katedra studií občanské společnosti na Fakultě humanitních studií UK všechny srdečně zve na přednášku Ing. Romana Hakena, která se uskuteční 30. 11. od 15:00 do 16:30 hod. na Veleslavíně v místnosti C034. Přednáška se bude konat v rámci předmětu Sociální ekonomika a sociální podnikání. Hlavním tématem přednášky bude evropská sociální ekonomika.


6. prosince 2016

Cyklus přednášek prof. Christiana Flecka

Fakulta humanitních studií UK, Fakulta sociálních věd UK a Akademie věd ČR srdečně zvou na cyklus přednášek profesora Christiana Flecka, který působí na univerzitě ve Štýrském Hradci v oddělení sociologie. Prof. Christian Fleck byl předsedou Rakouské sociologické společnosti, přednášel na universitách v Paříži, New Yorku a Moskvě. 6. 12. ve 12:30 v areálu UK v Jinonicích (U Kříže 8, Praha 5), v místnosti 3018 se bude konat přednáška "Recent political developments in Austria – Debate to the results of the presidential election - their meaning and potential consequences.“


6. prosince 2016

Cyklus přednášek prof. Christiana Flecka

Fakulta humanitních studií UK, Fakulta sociálních věd UK a Akademie věd ČR srdečně zvou na cyklus přednášek profesora Christiana Flecka, který působí na univerzitě ve Štýrském Hradci v oddělení sociologie. Prof. Christian Fleck byl předsedou Rakouské sociologické společnosti, přednášel na universitách v Paříži, New Yorku a Moskvě. 6. 12. v 15:30 v areálu UK v Jinonicích (U Kříže 8, Praha 5), v místnosti 2066 se bude konat přednáška "European public intellectuals during the campaign for the EU parliament", in the Jean Monnet series on "Debating Europe"


7. prosince 2016

Cyklus přednášek prof. Christiana Flecka

Fakulta humanitních studií UK, Fakulta sociálních věd UK a Akademie věd ČR srdečně zvou na cyklus přednášek profesora Christiana Flecka, který působí na univerzitě ve Štýrském Hradci v oddělení sociologie. Prof. Christian Fleck byl předsedou Rakouské sociologické společnosti, přednášel na universitách v Paříži, New Yorku a Moskvě. 7. 12. v 17:00 v areálu UK v Jinonicích (U Kříže 8, Praha 5), v místnosti 5023 se bude konat přednáška „An institutionalistic view on the development of the social sciences and humanities in German speaking countries.“


7. prosince 2016

Cyklus přednášek prof. Christiana Flecka

Fakulta humanitních studií UK, Fakulta sociálních věd UK a Akademie věd ČR srdečně zvou na cyklus přednášek profesora Christiana Flecka, který působí na univerzitě ve Štýrském Hradci v oddělení sociologie. Prof. Christian Fleck byl předsedou Rakouské sociologické společnosti, přednášel na universitách v Paříži, New Yorku a Moskvě. 7. 12. v 18:30 v areálu UK v Jinonicích (U Kříže 8, Praha 5), v místnosti 5023 se bude konat přednáška "Recent political developments in Austria – Debate to the results of the presidential election - their meaning and potential consequences.“


8. prosince 2016

Cyklus přednášek prof. Christiana Flecka

Fakulta humanitních studií UK, Fakulta sociálních věd UK a Akademie věd ČR srdečně zvou na cyklus přednášek profesora Christiana Flecka, který působí na univerzitě ve Štýrském Hradci v oddělení sociologie. Prof. Christian Fleck byl předsedou Rakouské sociologické společnosti, přednášel na universitách v Paříži, New Yorku a Moskvě. 68. 12. ve 14:00 v Sociologickém ústavu AV ČR, (Jilská 1, Praha 1), v místnost 207 se bude konat přednáška „In Hirschman's footsteps: Is there a specific rhetoric of populism?“


12. prosince 2016

Workshop: International migration – new challenges for Central and Eastern Europe

Fakulta humanitních studií UK a Sociologický ústav AV ČR srdečně zvou na mezinárodního workshop International migration – new challenges for Central and Eastern Europe, který se zaměří problematiku migrace ve střední Evropě. Workshop proběhne 12. prosince v prostorách Akademického konferenčního centra. Akce se zúčastní řada pracovníků, kteří se výše zmíněným tématem zabývají.


15. prosince 2016

Workshop: „Francouzský pragmatismus a znovuustavení současné sociologie“

Pracoviště historické sociologie FHS UK, Fakulta sociálních věd UK, Varšavská univerzita a CEFRES (Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách) srdečně zvou na workshop s názvem „Francouzský pragmatismus a znovuustavení současné sociologie“, který proběhne 15. a 16. prosince, a také zahajovací přednášku profesora Laurenta Thévenota (École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris) "Kritické rozlišování ve společném městě. Umění lidského soužití a uspořádání města v komparativní perspektivě".


16. prosince 2016

Workshop: „Francouzský pragmatismus a znovuustavení současné sociologie“

Pracoviště historické sociologie FHS UK, Fakulta sociálních věd UK, Varšavská univerzita a CEFRES (Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách) srdečně zvou na workshop s názvem „Francouzský pragmatismus a znovuustavení současné sociologie“, který proběhne 15. a 16. prosince.


16. prosince 2016

Přednáška profesora Dr. Hilmara Schmiedl-Neuburga

Pracoviště německé a francouzské filosofie FHS UK zve na přednášky hostujícího profesora, Dr. Hilmara Schmiedl-Neuburga (Univerzita Kiel), který přijíždí v rámci mobility učitelů Erasmus+ . Přednášky na téma filosofické antropologie (M. Scheler, H. Plessner) se budou konat na FHS UK v Jinonicích.


17. prosince 2016

Přednáška profesora Dr. Hilmara Schmiedl-Neuburga

Pracoviště německé a francouzské filosofie FHS UK zve na přednášky hostujícího profesora, Dr. Hilmara Schmiedl-Neuburga (Univerzita Kiel), který přijíždí v rámci mobility učitelů Erasmus+ . Přednášky na téma filosofické antropologie (M. Scheler, H. Plessner) se budou konat na FHS UK v Jinonicích.


20. prosince 2016

Adventní večírek FHS

Adventní večírek FHS se znovu po roce hlásí na scénu a to v novém kábátě, ale se stejnou porcí zábavy. Všechny proto zveme v úterý 20. 12. na poslední FHS akci tohoto roku do Studentského klubu Celetná (Celetná 20, Praha 1). Začínáme v 19:00 a těšit se můžete na skvělou hudbu, pohodu, dobré pití a na lidi, které (ne)znáte a na tombolu! Vemte s sebou proto nějaký malý dárek, který je vstupenkou do oné tomboly.


22. prosince 2016

Děkanské volno ve čtvrtek 22. prosince 2016

Dle vyhlášky děkana č. 9/2016 je na čtvrtek 22. prosince vyhlášeno děkanské volno.

V této souvislosti je na FHS UK zrušena veškerá výuka.


23. prosince 2016 – 2. ledna 2017

Vánoční prázdniny

Dle harmonogramu akademického roku 2016/2017 probíhají v termínu 23. 12. 2016 – 2. 1. 2017 vánoční prázdniny.

Veškerá výuka je v této době zrušena.


11. ledna 2017

Den otevřených dveří FHS UK

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy všechny srdečně zve na den otevřených dveří, který se uskuteční 11. ledna 2017. Jde již o tradiční akci, na které jsou zájemcům o studium na FHS UK představeny základní informace o jednotlivých oborech, vč. bakalářského, navazujících magisterských a doktorských studijních oborů. Potenciální uchazeči zde mohou s pracovníky studijního oddělení a s jednotlivými vyučujícími fakulty probrat vše, co je zajímá – od nabídky studijních programů přes náležitosti přihlášky po průběh samotného přijímacího řízení. Zároveň se uchazeči mohou dozvědět i něco o studentských mimoškolních aktivitách.


Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám