• Aktuality

Aktuality

17. února 2022

Nová kniha: Mezi pakárnou a službou vlasti (Jiří Hlaváček ed.)

Nakladatelství Academia vydalo kolektivní monografii „Mezi pakárnou a službou vlasti: Základní vojenská služba (1968-2004) v aktérské reflexi“, jejímž editorem je doktor Jiří Hlaváček z FHS UK. Do publikace přispěli svými kapitolami také další kolegové (L. Krátká, P. Mücke a P. Wohlmuth) z Katedry historických věd FHS.


Vyšla nová kniha: Mezi pakárnou a službou vlasti (Jiří Hlaváček ed.)

KOUPIT


Anotace

Kolektivní monografie je věnována zkoumání reflexe dnes již neexistujícího institutu povinné prezenční vojenské služby v širším časovém záběru od nástupu tzv. normalizace v Československu po roce 1968 až do plné profesionalizace české armády v roce 2004. Základní vojenská služba představovala od konce 18. století jeden z důležitých mechanismů fungování moderních evropských národnostních států, jehož prostřednictvím chtěla vládnoucí moc disciplinovat, indoktrinovat, socializovat a v případě ohrožení mobilizovat své občany k obraně stávajícího společenského řádu. Předkládaná kniha se snaží najít odpověď na otázku, do jaké míry byla tato mocenská ambice v druhé polovině 20. a na počátku 21. století úspěšná, a to prostřednictvím analýzy aktérské reflexe zástupců několika generací mužů, kteří byli nuceni v této době povinnou vojnu absolvovat.


Mgr. Jiří Hlaváček, Ph.D., působí na Katedře historických věd FHS UK. Vyučuje v rámci magisterského studijního programu Orální historie – soudobé dějiny. Ve svých pracích se věnuje například dějinám vojenství, kolektivní paměti, orální historii a historické antropologii.


Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám