Výstava: Nuceně nasazení Češi na území Sámů

Česko a Sámsko spojené nejen historií. Vernisáž fotografií

Nečekané historické spojení mezi Sámskem a Českem, příběhy Čechů nuceně nasazených v severním Norsku i některé prvky kultury Sámů ukazuje výstava fotografií před knihovnou na FHS UK. Originály se brzy vydají na cestu do regionu, kde byly pořízeny, kde se se jich ujmou sámské paměťové instituce, pro které mají velkou cenu. Ukazují totiž mnoho míst kraje zničených za druhé světové války.


Výstavu otevřeli minulé úterý brzy odpoledne paní děkanka Věra Sokolová, za Katedru jazyků a literatury její vedoucí Marie Novotná a Vendula Vlková Hingarová a především hosté z dalekého severu. S radostí jsme na fakultě přivítali zástupce norského velvyslance Pera Øystein Vatne, Gudrun E. Lindi ze Sámského kulturního institutu a Johana Aslak Hætta ze Sámského muzea. Na vernisáži se zhmotnilo téma projektu Česko-sámské vztahy, který doktorka Hingarová vede a jehož je výstava součástí. Oba zástupci sámských institucí se u této příležitosti setkali s potomky autorů fotografií.


Projekt Česko-sámské vztahy má podporu Fondů EHP a Norska a je v duchu dlouhodobé snahy Katedry jazyků a literatury FHS UK podporovat zájem studujících o malé jazyky a citlivost k nim i kulturám, kterých jsou součástí.



Poslední změna: 7. květen 2024 10:54 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Váš názor
Kontakty

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 - Libeň


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČ: 00216208

DIČ: CZ00216208

Podatelna

Všechny kontakty


Jak k nám